На 6 октомври  Църквата чества празника на свети Тома.Имен ден

...
На 6 октомври  Църквата чества празника на свети Тома.Имен ден
Коментари Харесай

На 6 октомври Църквата чества празника на свети Тома

На 6 октомври  Църквата празнува празника на свети Тома.

Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.

 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.

Тома идва от евреиската дума за близнак. На иврит тя наподобява по този начин te’oma. 

Православната черква уважава паметта на Свети деятел Тома. Той е един от апостолите на Исус Христос. Наричали го Близнака, защото съгласно една от версиите доста приличал на Христос. В евангелските истории деятел Тома участва с описа за " Уверението Томово ".

В него се споделя по какъв начин Тома не повярвал на разказите за възкресение Христово, до момента в който не видял със личните си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови. Изразът Тома погрешни е станал нарицателен за мнителен човек.

Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса. Тъй като деятел Тома бил умел строител, на множеството икони той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. Затова 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.

Имен ден честват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.
През 1014 година в Преспа умира българският цар Самуил.
През 1582 година заради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР